Jak vybrat gril, jaký gril koupit, výběr grilu a jejich typy, druhy grilů a grilování

Grilování patří ke stále oblíbenějším způsobům úpravy pokrmů v letním období. V následujícím článku uvedeme několik tipů, jaký koupit gril, aby co nejlépe splňoval Vaše očekávání.

Trvale umístěné & přenosné grily

Trvale umístěné grily mohou být buď klasické zděné, jednodušším řešením je pak zakoupení některého ze stavebnicových systémů. V současné době lze zakoupit mnoho variant „stavebnic“, v nabídce jsou jak sestavy betonové, tak keramické, k dispozici jsou též různé druhy kovů, kombinují se i prvky z mramoru, nerezu, aj. Stavebnice lze postavit v podstatě na jakémkoliv vhodném místě.
Oproti grilům zděným, probíhá montáž stavebnice suchou cestou, což zakládá možnost v budoucnu eventuelně gril zbourat a znovu postavit na jiném místě.

Kromě těchto trvale umístěných grilů existuje široká nabídka grilů přemístitelných.
K nejoblíbenějším patří zřejmě pojízdné grily, existují však i malé přenosné grily. Při nákupu přemístitelných grilů je mj. důležité ověřit stabilitu grilu z důvodu prevence případných nehod. Všimněte si, jakým způsobem jsou řešeny nohy grilu, jsou-li odnímatelné či skládací, apod. Informujte se na zabezpečení proti překlopení, přítomnost madel pro manipulaci s horkým roštem atd.
Přemístitelné grily bývají zpravidla plechové či litinové. Litinové grily jsou obecně těžší a robustnější, jejich životnost je však delší a lépe udrží teplo.
Lehké plechové grily mívají horší stabilitu, důležitá je tedy celková hmotnost grilu a jeho rozměry v rozloženém i složeném stavu.

 

Druhy grilů podle způsobu ohřevu

Dalším krokem, jak vybrat gril vyhovující vaším představám o přípravě pokrmů, je zvolit typ ohřevu.
V současné době je na trhu několik různých typů grilů využívajících odlišné způsoby ohřevu. Způsob ohřevu je důležitý jednak z důvodu co největší eliminace nezdravých látek, které mohou při grilování vznikat, jednak z hlediska požadavků na údržbu grilu, jeho možnost užití v uzavřených prostorech atd. Je samozřejmě žádoucí vybrat z hlediska zdraví co možná nejšetrnější způsob grilování, avšak grily se zdravějším způsobem ohřevu jsou cenově náročnější.

K jedněm z nejrozšířenějších způsobů grilování patří přímé grilování na dřevěném uhlí. Tyto typy grilů patří k cenově nejpříznivějším.
Grilování na dřevěném uhlí se však řadí k těm nejméně zdravým. Žár vzniká postupným hořením kousků uhlí. Nevýhodou je tak poměrně zdlouhavá doba rozhořování uhlí a také nemožnost přesné regulace sálavého tepla.
Teplotu lze regulovat pouze pomocí vzduchových otvorů, kterých by měl být dostatek, a tyto by měly být snadno ovladatelné. Je vhodnější, je-li rošt výškově nastavitelný.
Při přímém grilování na dřevěném uhlí existuje poměrně vysoké riziko připálení. Uvedení grilu do provozu vyžaduje určitou zkušenost, abyste dokázali odhadnout optimální teplotu pro vložení masa. Méně příjemná je i skutečnost, že případný rozfoukaný popel se může usazovat na pokrmu.
Přestože pořizovací cena bývá ve srovnání s jinými druhy grilů nízká, sčítají se náklady na koupi dřevěného uhlí.

Ke zdravějším způsobům grilování v rámci využití dřevěného uhlí patří tzv. kotlové grily. Teplotu vzduchu lze v tomto případě regulovat přívěrem. Víko navíc umožní grilování i za nepříznivého počasí. Uzavřením poklopu dojde k rovnoměrné cirkulaci horkého vzduchu kolem celého roštu, pokrm je tak opékán ze všech stran a není nutné jej otáčet. Riziko připálení potravin je zde menší, neboť zavřené víko neumožňuje větší okysličování uhlí a nedochází tak k nežádoucím zážehům paliva.

Další možností je grilování na lávových kamenech.
Lávové kameny (či keramické brikety) jsou vyhřívány plynovými, popř. elektrickými články umístěnými pod nimi. (Proto bývají někdy řazeny i mezi grily plynové, eventuelně elektrické). Lávové kameny jsou přírodním materiálem pocházejícím z vyhaslých sopek.
Kameny mají schopnost rychle nasávat a absorbovat teplo. Díky poréznímu povrchu dokážou absorbovat odkapávající tuk. Zdraví škodlivé látky se zde tak vytvářejí minimálně.
Výhodou také je, že nemusíte odstraňovat popel a nánosy tuku na roštu.
Provoz tohoto typu grilu je téměř bez kouře. Na konci grilování je potřeba zapnout na krátkou dobu hořák pod kameny na maximum, aby se nečistoty v pórech kamenů vyčistily.
Kameny lze takto používat poměrně dlouhou dobu, záleží na četnosti grilování, avšak občasná výměna kamenů je nutná.
Regulace teploty je zde možná.

Ke zdravým způsobům grilování patří využití plynu. Zdrojem tepla je systém hořáků, které jsou napojené na propanbutanovou bombu.
Samozřejmostí je zde možnost regulace teploty.
Plynové grily se vyrábějí v různých variantách. Za jeden z nejmodernějších a nejzdravějších způsobů grilování je považováno grilování na plynu bez lávových kamenů. Rošt je zde zahříván plynovými trubicovými hořáky, které jsou kryté kovovými prvky – tzv. aroma-mřížky.
K moderním typům patří rovněž grily s tzv. RBS technologií, kde jsou hořáky umístěny po stranách grilovací vany, takže nemůže dojít ke vzplanutí odkapávajícího tuku na zdroji tepla.

K novějším typům grilů patří vodní grily (též grily s vodní lázní).
Pokrm se upravuje ve směsi horkého vzduchu, dýmu a vodní páry. Tento způsob grilování řadíme k velmi zdravým.
Mezi roštem a ohništěm je umístěna vodní nádržka. Plamen zahřívá vodu, která stoupá ve formě vodní páry. Nádržka s vodou navíc zachytí odkapávající tuk, nedochází tak k jeho spalování a k následné tvorbě škodlivých rakovinotvorných látek.
Nejvhodnějším palivem je suché dřevo. Pokrm se připraví relativně rychle a není třeba jej během grilování otáčet.

Méně rozšířené jsou grily elektrické.
Jejich předností je možnost grilování v uzavřených místnostech, neboť nevytváří kouř. Nevýhodou však je nezbytná dostupnost elektrického proudu.
Obsluha elektrických grilů je jednoduchá. Způsob přípravy je čistý.
Elektrické grily jsou zcela regulovatelné, mohou být vybaveny termostatem aj. Při grilování za pomoci elektrického proudu však nevzniká charakteristická vůně grilování.
Vyrábějí se různé varianty elektrických grilů. Na trhu jsou grily s klasickým roštěm, pod nímž je umístěna topná spirála, rovněž lze zakoupit elektrické grily s lávovými kameny, jak bylo uvedeno výše či grily využívající jako grilovací plochu teflonové či litinové desky.

Jmenujme ještě možnost grilování na menších kontaktních grilech, které upravují pokrmy jejich sevřením mezi dvě přímo vytápěné desky. Nejsou však vhodné k přípravě silnějších plátků masa a lze na nich grilovat jen malé porce jídla.

 

Závěrem

Při koupi grilu se obecně zaměřte na jeho bezpečný provoz a s tím související stabilitu grilu. Typ grilu podle způsobu ohřevu vyberte mj. v závislosti na tom, jak často budete gril používat, pro kolik lidí budete pokrmy připravovat a kolik času chcete samotnému procesu grilování věnovat.
Rozhodující je i to, zda budete grilovat v otevřeném prostoru, v domě či např. na terase a v neposlední řadě ovlivňuje výběr grilu nastavený finanční limit.
Dále uvažte, kolik prostoru máte k dispozici na uložení grilu mimo sezónu.
Roli hraje i estetické hledisko (např. vyhovuje-li vám lépe oválný či obdélníkový rošt apod.).

 

Naše služby

DOPRAVA ZDARMA
nákupu nad 3000,-

Outlet výprodeje
KAMENNÁ PRODEJNA
Osobní a individuální přístup k zákazníkovi
Nákup bez registrace
Kvalitní vyzkoušený sortiment
POTŘEBUJETE PORADIT?
Info, jak si vybrat >
...nebo po objednání
ZAVOLÁME.
Více info >>

Rychlý kontakt

Dotazy volejte:
+420 739 170 400
info@sport-mb.cz
Kontaktní formulář a
adresa obchodu
>>

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Více informací zde.