Správná výživa psa a štěněte, psí strava a jídelníček, jídlo, žrádlo pro psy a štěňata

Správná výživa psa je po celý jeho život určujícím faktorem jeho zdraví a kondice. Správná výživa štěněte je pak výchozím předpokladem dobrého zdravotního stavu v období jeho dospělosti.
Pokud potrava pro psy v době jejich růstu neobsahuje správný poměr všech základních živin, vitaminů, minerálů a stopových prvků, může být vývoj jejich organismu narušen do takové míry, že náprava v budoucnu již není možná.
Psí strava spolurozhoduje o celkové konstituci psa v dospělém věku, o kvalitě srsti, drápů, stavu chrupu, ve své podstatě ovlivňuje psí jídelníček i povahu psa, jeho sebevědomí a temperament. Dietní chyby v době vývoje psa mohou mít za následek chybné utvoření kosterní soustavy, špatné postavení kloubů, chabé svalstvo, potíže s chrupem.
Výživa určuje též obranyschopnost organismu a má nezanedbatelný vliv na celkovou délku a kvalitu života psa.
Jídlo pro štěňata by tedy mělo být vybíráno s maximální pozorností. Šetřit na kvalitě krmení se rozhodně nevyplácí.

Kromě věku psa, resp. jeho životní fáze, patří mezi další kritéria volby krmení pro psy mj. jejich: 
• aktuální hmotnost 
• předpokládaná konečná hmotnost psa v dospělosti 
• stupeň aktivity

Uvážit předpokládanou hmotnost psa v dospělosti je důležité z toho důvodu, že malá plemena dospívají dříve (přibližně ve věku 6 – 12 měsíců), vývoj velkých a obřích plemen oproti tomu probíhá déle a pomaleji (u největších plemen bývá tělesný vývoj ukončen až ve věku dvou let).
Obecně lze říci, že čím menší je celková hmotnost a velikost psa v dospělosti, tím rychleji pes dospívá a naopak. 
 

Výživa štěňat malých plemen (pudl, pekinéz, mops, jezevčíci atd.) – jak bylo uvedeno, tato plemena dospívají dříve, jednotlivé životní fáze se relativně zkracují. Nárůst hmotnosti se tak odehrává v krátkém časovém období a žrádlo pro štěňata těchto plemen by toto mělo respektovat.
K největšímu hmotnostnímu přírůstku dochází do pátého měsíce věku psa, největší nárůst nastává v průběhu čtvrtého měsíce, kdy štěně nabere až 22% tělesné hmotnosti dospělého psa.
Štěňata malých plemen tedy ve srovnání s velkými plemeny spotřebují v absolutním měřítku menší množství krmiva, o to větší jsou však nároky na přesné dávkování. Rychlejšímu vývoji by měla odpovídat také frekvence podávání krmiva. Žrádlo pro psy malých plemen by mělo být na začátku rozděleno do pěti denních dávek. Již v devíti měsících může být jídlo pro psa podáváno jen v jedné krmné dávce.
Je třeba zdůraznit, že pro zajištění optimálního vývoje nesmí být štěně překrmováno, u malých plemen totiž existuje zvýšené riziko, že v důsledku nadbytečného příjmu potravy přerostou a nebudou vyhovovat plemenným standardům. 
 

Výživa štěňat středních plemen (bígl, basenji, dalmatin atd.) – psi středních plemen dospívají o něco později, a to přibližně mezi 9 – 15 měsíci věku. Konečné tělesné hmotnosti dosahují přibližně ve věku jednoho roku.
K největšímu váhovému přírůstku dochází v období mezi druhým a pátým měsícem, zejména pak v průběhu třetího měsíce, kdy štěně přibere cca 18% z celkové hmotnosti v dospělosti.
Kritickým měsícem v tělesném vývoji je také přelom osmého a devátého měsíce, kdy zpravidla dojde k náhlému velkému váhovému přírůstku. Počet krmných dávek se doporučuje snižovat pozvolněji. Přibližně do věku 3,5 měsíce bychom měli rozdělit denní dávku na tři až pět porcí.
Ve čtyřech měsících se pak doporučuje snížit na 2 – 3 dávky. Do jedenácti měsíců bychom pak měli podávat krmení dvakrát denně.
V dalším věkovém období již lze přistupovat ke psovi jako k dospělému a podávat krmení v jedné dávce. 
 

Výživa štěňat velkých a obřích plemen (velká plemena – tj. do 45kg – např. německý ovčák, dobrman, labradorský retrívr atd., obří plemena – tj. nad 45kg – např. bernský salašnický pes, německá doga atd.) – vývoj psů těchto plemen trvá relativně dlouhou dobu.
Psi velkých plemen dospívají ve věku 12 – 18 měsíců, štěňata obřích plemen pak až mezi 15 – 24 měsícem. V některých měsících vývoje docházím k prudkému zvýšení růstu (zpravidla kolem třetího měsíce). Důležité je na tomto místě nepodávat psovi nadměrné množství potravy, neboť by došlo k nepoměru ve vývoji měkkých tkání a kostry, přičemž silná kosterní soustava je základním předpokladem zdraví psů velkých plemen.
Rozdělení krmných dávek by mělo být zhruba následující – ve čtyřech měsících 3 - 5 krmných dávek, od 15. měsíce pak již 1 – 2 krmné dávky. (Někteří chovatelé doporučují zachovat u obřích plemen rozdělení potravy do dvou krmných dávek po celý život.)

Závěrem

Z hlediska záruky podávání potravy správného složení jsou optimální psí granule, které jako kompletní krmivo obsahují všechny důležité složky psí potravy ve správných poměrech a též návod pro optimální velikost krmné dávky v jednotlivých vývojových etapách.
Je však nutné zvolit granule odpovídající kvality. Dnešní výrobci krmiv se navíc dokážou přizpůsobit různým situacím v životě psa (např. veterinární psí dieta, období zvýšené aktivity apod.).
Z pohledu zajištění správného vývoje podle optimálního poměru živin a vyvarování se dietním chybám lze tedy krmení granulemi doporučit.

 



Naše služby

DOPRAVA ZDARMA
nákupu nad 3000,-

Outlet výprodeje
KAMENNÁ PRODEJNA
Osobní a individuální přístup k zákazníkovi
Nákup bez registrace
Kvalitní vyzkoušený sortiment
POTŘEBUJETE PORADIT?
Info, jak si vybrat >
...nebo po objednání
ZAVOLÁME.
Více info >>

Rychlý kontakt

Dotazy volejte:
+420 739 170 400
info@sport-mb.cz
Kontaktní formulář a
adresa obchodu
>>

Výprodej

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Více informací zde.