Granule pro psy recenze, diskuze, test na psí granule a krmivo

Granule tvoří v současné době převážný, v některých případech i zcela výhradní způsob krmení psů. Stejně jako v každém jiném oboru, existují i v oblasti produkce krmiv pro psy výrobky různé kvality.
V následujícím článku uvedeme několik informací o granulích, které nám v jejich výběru mohou být užitečné.

O výběru kvalitních krmiv se v kynologických okruzích vedou četné diskuze. Rovněž existuje mnoho testů hodnotících kvality krmiv podle různých kritérií. Pravidelně provádí na psí granule test časopis Whole Dog Journal, který každoročně zveřejňuje seznam doporučených krmiv pod názvem Top Dry Foods. Tento test je seriózním, vysoce erudovaným zdrojem vypovídajícím o kvalitě krmiv. Krmiva uvedená v tomto seznamu by měla být nutričně hodnotná a bezpečná. Výsledky testu jsou volně přístupné na internetu, a to jednak přímo na webových stránkách zmíněného zahraničního časopisu, jednak v překladu na mnohých našich serverech zabývajících se problematikou psí výživy, kde lze nalézt na psí granule recenze z různých zdrojů.
Nevýhodou v našich podmínkách je skutečnost, že řada z krmiv v seznamu není na českém trhu dostupná. Složení doporučených krmiv a kritéria, podle nichž jsou do seznamu zařazena (viz níže), nám však mohou pomoci při výběru krmiva sehnatelného na našem trhu.

Test suchých krmiv časopisu Whole Dog Journal mj. hodnotí následující faktory.
Použité suroviny - nejen vlastní složení krmiva, ale též jejich zdroj, tj. odkud jsou ingredience odebírány, a jak má výrobce řízenou kontrolu kvality surovin k zajištění zdravotní nezávadnosti surovin.
Z hlediska složení krmiv lze obecně říci, že k nežádoucím složkám patří přílišné množství kukuřice, sóji a pšenice, v nadbytku by neměla být ani vojtěška, řepné řízky či rajčatové mláto.
Dále se v testu uvažuje místo a název továrny, kde jsou granule vyráběny, důvodem je kontrola zachování předepsaných výrobních postupů v případě, že výrobce nemá vlastní výrobní závod, ale smluvní společnost.
Posuzuje se i velikost firmy, není pravidlem, že čím větší firma, tím vyšší kvalita.
V neposlední řadě hraje roli cena krmiva. Mezi cenou a kvalitou krmiva je samozřejmě značná souvztažnost. Vysoká cena však může být také důsledkem nákladné reklamy apod. Při hodnocení ceny je dobré vypočítat si spíše cenu krmné dávky, neboť levnější krmiva mívají často vyšší dávkování, což cenu v konečném výsledku navyšuje.

Existuje samozřejmě celá řada dalších testů na psí granule různé spolehlivosti. Nelze samozřejmě učinit závěr, že krmiva, která se nedostala do Top Dry Foods seznamu, jsou nekvalitní.
Jak bylo uvedeno, v našich podmínkách je třeba také uvážit dostupnost krmiva na trhu. Závěrem je třeba zdůraznit, že nejdůležitějším kritériem kvality Vámi používaných granulí je zdravotní stav a kondice konkrétního psa.



Naše služby

DOPRAVA ZDARMA
nákupu nad 3000,-

Outlet výprodeje
KAMENNÁ PRODEJNA
Osobní a individuální přístup k zákazníkovi
Nákup bez registrace
Kvalitní vyzkoušený sortiment
POTŘEBUJETE PORADIT?
Info, jak si vybrat >
...nebo po objednání
ZAVOLÁME.
Více info >>

Rychlý kontakt

Dotazy volejte:
+420 739 170 400
info@sport-mb.cz
Kontaktní formulář a
adresa obchodu
>>

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Více informací zde.