Jak krmit kočku, kotě, správné krmení kočky, koček a koťat, krmení pro kočky a koťata

Kočky jsou svou přirozeností lovci a masožravci a jejich trávící systém je tedy přizpůsobený k využití potravy živočišného původu. Tato skutečnost je určujícím faktorem pro to, jak krmit kočku. V následujícím článku se zaměříme především na zásady krmení koťat.

Dodržování správných zásad krmení koček v době růstu je předpokladem dobrého zdraví a kondice kočky v celém jejím následném životě. V době růstu výživa spolurozhoduje o budoucí celkové konstituci kočky, kvalitě srsti a chrupu apod. Nedostatky v krmení pro kočky v růstové fázi života mohou znamenat mnohdy zcela nenapravitelné zdravotní poruchy.

Základní složky kočičí stravy

Bílkoviny – bílkoviny představují základní složku potravy, jsou důležité pro výstavbu tělesných tkání a formování svalové hmoty. Pro kočky jsou přirozenějším zdrojem živočišné bílkoviny. Bílkoviny se sestávají z aminokyselin. Aminokyseliny, které si tělo nedokáže samo vyrobit a jejichž jediným zdrojem je tedy potrava, označujeme jako esenciální. Pro kočku je mj. esenciální aminokyselinou taurin, který by v krmení pro koťata měl být obsažen v dostatečném množství. Studie dokazují, že nedostatek taurinu má souvislost s onemocněním sítnice a srdeční tkáně. Taurin se nachází zejména v syrovém mase, tepelnou úpravou se obsah taurinu ztrácí. V současné době je však taurin přidáván do kvalitních suchých krmiv a lze ho též zakoupit ve formě potravinového doplňku.

Tuky a mastné kyseliny – tuky jsou důležitým zdrojem energie. Tuk také dodává krmení chutnost a je nositelem vitaminů rozpustných v tucích. Součástí rostlinných a živočišných tuků jsou rovněž tzv. esenciální mastné kyseliny, jejich zdrojem je např. olej z mořských ryb, olej slunečnicový, kukuřičný, sójový, lněný aj. Nedostatečný přísun tuků se mj. může podílet na onemocněních kůže, ledvin, zažívacího traktu aj.

Cukry a vláknina – cukry pro kočku představují především zdroj energie. Kočky však mají vysokou schopnost si cukry v rámci svého metabolismu vytvářet, proto nepotřebují jejich vysoký příjem. Jednoduché cukry, např. laktóza, která je součástí mléka, mohou být v některých případech, zejména ve vyšším věku kočky, hůře tráveny, proto nelze univerzálně doporučit podávání kravského mléka kočkám. Vláknina představuje nestravitelné cukry, které jsou důležité z hlediska podpory trávení a stimulace střevní pasáže.

Vitaminy – vitaminy zastávají v organismu řadu funkcí. Většinu vitaminů si kočka nedokáže sama vyrábět a je tedy nutné dodávat jí je ve stravě.

Minerální látky – při volbě krmiva pro koťata je důležité dbát především na poměr vápníku a fosforu ve stravě. Za optimální se považuje poměr 0,9 – 1,1 vápníku na jeden díl fosforu. Nepoměr v příjmu těchto dvou prvku může mít negativní vliv na vývoj kostry.

Voda – dostatečný příjem vody je pro zdraví kočky velmi důležitý. Kočka by měla mít vždy k dispozici misku s vodou, avšak hlavní příjem vody by kočka měla mít z potravy. Kotě by mělo přijmout alespoň 2dcl vody denně.

Jak krmit kotě

V prvních třech týdnech života je kotě plně kojeno matkou, není třeba přikrmovat. Pokud je třeba přikrmovat, je vhodnější použít speciální sušené mléko zakoupené u veterináře. Kravské mléko nelze jako plnohodnotnou náhradu zcela doporučit, neboť má od mateřského odlišné složení. V prvních třech týdnech života by mělo být kotě krmeno každé čtyři hodiny, a to i během noci.

Od čtvrtého týdne již lze poskytnout kotěti pevnou stravu, je však nutné ji naporcovat na drobné kousky. V současné době lze zakoupit i krmiva uzpůsobená pro koťata již od doby odstavu. Výhodou těchto komerčně vyráběných krmiv je, že obsahují všechny důležité živiny v optimálním poměru. Doporučuje se krmit kotě přibližně čtyřikrát až šestkrát denně.

Od šestého týdne se doporučuje rozdělit krmnou dávku na tři až čtyři porce. Postupně lze zavádět běžnou pevnou stravu. Kočky dospívají až ve věku cca jednoho roku. Do této doby je nutné podávat kočkám výhradně krmivo určené pro koťata, neboť jsou stále v době růstu a potřebují vyšší přísun energie.

Možnosti krmení koťat

Jak již bylo uvedeno, z pohledu zajištění optimálního poměru všech živin ve stravě je nejlepší používat komerční krmiva určená pro koťata. Domácí příprava krmení je samozřejmě možná, avšak její hlavní nevýhodou je obtížné nastavení nutriční vyváženosti stravy. Zcela nevhodné je krmit koťata zbytky od stolu, neboť kočky mají jiné požadavky na výživu než lidé.

Organizace krmení

Důležité je naučit kotě i správným jídelním rituálům. Kotě učte vždy jíst na jednom místě. Vhodné je pořídit mělčí misku, většina koček nerada jí z hlubokých misek.

 



Naše služby

DOPRAVA ZDARMA
nákupu nad 3000,-

Outlet výprodeje
KAMENNÁ PRODEJNA
Osobní a individuální přístup k zákazníkovi
Nákup bez registrace
Kvalitní vyzkoušený sortiment
POTŘEBUJETE PORADIT?
Info, jak si vybrat >
...nebo po objednání
ZAVOLÁME.
Více info >>

Rychlý kontakt

Dotazy volejte:
+420 739 170 400
info@sport-mb.cz
Kontaktní formulář a
adresa obchodu
>>

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Více informací zde.