Jak vybrat krmivo a granule pro psa, jaké pro štěně, výběr krmení pro psy

Názory chovatelů i odborné veřejnosti se v otázce, jak správně krmit psa, značně liší. Někteří majitelé krmí výhradně přirozenou syrovou domácí stravou, jiní preferují komerčně vyráběná krmiva. Nelze jednoznačně říci, jaký způsob výživy psa je obecně nejlepší, avšak krmivo by v obou zvolených formách mělo pokrýt všechny nutriční potřeby konkrétního psa. Nutriční potřeby se přirozeně mění v závislosti na vývoji psa, jeho zdravotním stavu, aktuální zátěži apod., dále jsou dány plemenem, hmotností psa atd. Správné nutriční nastavení krmiva v případě výhradního krmení syrovou stravou, je samozřejmě složitější, než v případě krmení kompletními průmyslově vyráběnými krmivy (viz níže). Příprava přirozeného krmení je také časově náročnější. V následujícím článku si uvedeme několik rad, jak vybrat krmivo pro psa v případě, že se rozhodnete využít zcela nebo částečně komerční krmiva. 

Typy průmyslově vyráběných krmiv

Podle úplnosti obsahu živin rozlišujeme krmiva na tzv. kompletní a krmiva doplňková. Kompletní krmiva obsahují všechny důležité výživné látky ve správném poměru, není tedy nutné stravu dále obohacovat. Doplňkovými krmivy většinou rozumíme pamlsky, popř. těstoviny určené k promíchání s masem apod.

Dále dělíme krmiva na podkladě podílu vlhkosti v produktu. Tzv. suchá krmiva (granule) mají pouze 7 – 9% podíl vlhkosti. Výživná hodnota kvalitních suchých krmiv je vysoká, živiny jsou koncentrovány do velmi malého objemu, proto je též krmná dávka nízká. Granule jsou trvanlivé a snadno skladovatelné, jednoduše přepravitelné a rovněž způsob podání je rychlý a pohodlný, což také může být jedním ze spoluurčujících kritérií, jaké krmivo pro psa zvolit. Vlhká krmiva mají až 80% podíl vlhkosti. Nejčastěji jsou zastoupena v podobě konzerv, salámů apod. Koncentrace výživných látek je ve srovnání se suchými krmivy nižší, proto je krmná dávka oproti granulím mnohem větší. Vlhká krmiva jsou zpravidla pro psy chutnější a lákavější, neboť se z nich lépe uvolňují chuťové a aromatické látky. Doba trvanlivosti vlhkých krmiv je kratší, skladována by měla být v chladu. Přechodem jsou tzv. krmiva polosuchá, jejichž podíl vlhkosti bývá kolem 15 – 20%. Setkáváme se s nimi ve formě měkkých válečků, koleček aj. Tato krmiva jsou náročná na způsob skladování, je třeba především zamezit přístupu vzduchu, aby nedošlo k vysychání. Rovněž lze zakoupit mražená krmiva vyrobená z různých druhů masa a ryb. Při dobrém způsobu skladování je jejich trvanlivost dlouhá.

Jednotlivé formy krmení lze samozřejmě různým způsobem kombinovat mezi sebou i s přirozenou stravou, je však třeba stále myslet na vyváženost poměru živin, zejména u psů v době růstu.

Vzhledem k výše uvedenému je tedy třeba doplnit, že výběr krmení pro psy by mj. měl být ovlivněn i vašimi časovými možnostmi a možnostmi skladování krmiva.

Granule

Podávání granulí, čili suchého krmiva, je jedním z nejčastějších způsobů krmení. Kvalitní kompletní granulované krmivo by mělo obsahovat vyvážený poměr všech potřebných živin a není nezbytné jej doplňovat dalšími složkami.

V současné době je na trhu mnoho granulí od různých výrobců a zejména pro začínajícího majitele je nesnadné rozhodnout se, jaké granule pro psa koupit. Vhodné je, máte-li možnost poradit se se zkušeným chovatelem, popř. s veterinářem. Dalším doporučením, jaké granule pro štěně, je navázat alespoň zpočátku na takové krmení, jaké dostávalo u původních majitelů, změny ve výživě by se měly zavádět postupně. (Budete-li např. převádět štěně na jiný typ granulí, snižujte postupně podíl původních granulí a naopak zvyšujte podíl nových granulí po dobu několika dnů.)

Kvalitní granule by měly obsahovat správný poměr cukrů, tuků, bílkovin, minerálních látek a bílkovin. Důležité je sledovat především poměr vápníku a fosforu, což je jedno z významných kritérií, jak vybrat granule pro psa v růstu. Optimálně by na jednu část fosforu mělo připadat 1,1 – 1,4 částí vápníku. Nadměrné přidávání masa do krmení může vést k výraznému nepoměru mezi vápníkem a fosforem, což je nežádoucí pro vývoj kostry.

Jak bylo uvedeno výše, nutriční požadavky psa se v průběhu jeho života mění. Je proto třeba vybírat granule s ohledem na věk psa (štěňata, junioři, dospělí psi, senioři) a plemeno, dále jsou k dispozici granule pro psy se zvýšenou fyzickou zátěží, pro březí a kojící feny, pořídit lze i granule pro alergické psy, granule pro psy s nadváhou, veterinární dietou apod.

Co by mělo být uvedeno na obalu

Na obalu kvalitních krmiv by měl vždy být uveden druh granulí – tj. kompletní/doplňkové a jejich složení (tj. obsažené suroviny a jejich množství). Chybět by neměla informace o použitých konzervačních, aromatických či barvících látkách. K dispozici by měl být návod na krmení, dále by mělo být uvedeno datum výroby a doporučené datum spotřeby, v neposlední řadě adresy výrobce a dovozce. Obal by měl být neporušený, ideálně z neprůhledného plastu. 

Posouzení kvality krmení

Kvalitu krmení lze posoudit podle zdravotní kondice psa a také na základě kvality jeho trusu. Při vyváženém příjmu živin by množství trusu mělo být malé, trus by měl být pevný, dobře formovaný a bez výrazného zápachu. Objemné stolice svědčí pro velký podíl nestravitelných složek potravy. Vyprazdňování by mělo být pravidelné. Tělesná hmotnost správně živeného psa by měla odpovídat věku a plemennému standardu. Srst by měla mít zdravý lesk. Čenich zdravého psa je vlhký a chladný. Potravu by měl pes přijímat s chutí. Obezita, podvýživa, špatný vývoj kostry atd. jsou znakem chybné výživy.

Cena krmení

Cenové rozmezí krmiv je na současném trhu poměrně značné. Velmi levná krmiva ze supermarketů obecně nelze doporučit, neboť neobsahují dostatečně kvalitní suroviny. Při posouzení ceny krmiva je také vhodné všimnout si doporučeného dávkování, dražší krmiva mají totiž často vyšší koncentraci živin, krmná dávka je tak nižší a krmení vystačí na delší dobu, čímž se konečná cena přiblíží relativně levnějším krmivům.

Závěrem

Nutriční požadavky na průmyslově vyráběná krmiva pro psy jsou stanoveny ve Směrnici asociace Evropského průmyslu na výrobu krmiv.



Naše služby

DOPRAVA ZDARMA
nákupu nad 3000,-

Outlet výprodeje
KAMENNÁ PRODEJNA
Osobní a individuální přístup k zákazníkovi
Nákup bez registrace
Kvalitní vyzkoušený sortiment
POTŘEBUJETE PORADIT?
Info, jak si vybrat >
...nebo po objednání
ZAVOLÁME.
Více info >>

Rychlý kontakt

Dotazy volejte:
+420 739 170 400
info@sport-mb.cz
Kontaktní formulář a
adresa obchodu
>>

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Více informací zde.